erfgoedobject

Schelderomolen

bouwkundig element
ID: 36611   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36611

Juridische gevolgen

Beschrijving

Stenen korenwindmolen op molenbelt gebouwd in 1907 ter vervanging van een houten staakmolen die zich minstens sinds de 18de eeuw bevond op de Schelderodekouter. Circa 750 m oostwaarts van de parochiekerk ingeplant op de hoek van de Burgemeester Van Cauwenberghestraat. Vroegere molen sinds 1869 eigendom van de familie van Cauwenberghe. Gewitte en deels bepleisterde bakstenen ronde molenromp op dubbel molenperron met doorrit via rechthoekige inrijpoorten (in het zuidoosten en noordwesten). Twee getoogde deuren op molendamhoogte en voorts acht getoogde vensters op drie verschillende niveaus. Twintig steigergaten onder de typische Oost-Vlaamse molenkap, heden met kunstleien.

Laatste in Vlaanderen gebouwde molen van het type bovenkruier. Traditionele windmolen waarin een merkwaardige combinatie werd gerealiseerd van een ambachtelijk en een mechanisch maalderijbedrijf. Belangrijke onderdelen van gietijzer: wielen van het kruiwerk en de onderaandrijving van de drie maalstoelen, de stalen staande as en assekop, I-profielen van daklijsten. Bovendien is al het draaiende werk ook elektrisch aandrijfbaar. Bijkomende kleine elektrische maalstoel op de begane grond. Elektromotor op de kapzolder. Hergebruikte eiken as met jaartallen 1868 en 1890.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 319-321.
  • DE BROUWER E. 1979: Schelderode voor u verteld..., Schelderode, 190.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989

Aanvullende informatie

De windmolen met molenbelt staat op een driehoekig omhaagd perceel begroeid met gras.
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum: 13-07-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Schelderomolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36611 (Geraadpleegd op 09-07-2020)