Semigesloten hoeve

Beschrijving

Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café zogenaamd "In Massamen" geheten. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.

Laag boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde en gecementeerde gevels met schijnvoegen; grijsgeschilderde plint met gewitte voegen. Erfgevel (ten zuiden) voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in de rechter travee met daarachter een bewaard winket van de vroegere winkel van los verkochte waren en brood. Dakoverstek boven de houten dakzool. Vroeger winkelraam met luik in de straatpuntgevel. Achtergevel aan de Heistraat: lijstgevel met kleine en grotere rechthoekige vensters.

Ten oosten, naast de enige, vierkante bakstenen hekpijler: roodgekalkte bakstenen stal met aanleunend melkhuis, toilet en houten loods achter de gemetste mestvaalt. Ten zuidwesten: bescheiden houten dwarsschuur met verhoogde schuurpoort rechts, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Links aangebouwd bakstenen wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), met puntvormig houten laadvenster.