erfgoedobject

Sint-Rochuskapel

bouwkundig element
ID
36633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36633

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Devotiekapel van Sint-Rochus, patroon der pestlijders, met ommegang op 16 augustus. De verering van de pestheilige in de gemeente zou teruggaan tot de 16de eeuw en vermoedelijk ook het bestaan van de kapel. Vanouds gelegen op de zogenaamde "Kapellenberg" tegenover het kruispunt Wettersesteenweg en naast het café "De oude Bareel". In 1628 nieuw gebouwde kapel, in 1814 nogmaals herbouwd; hersteld in 1928 en in 1957, met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Verankerde en gewitte bakstenen kapel met zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Voorpuntgevel met lage, korfboogvormige zandstenen poort met kwartholprofiel. In de top: rondboogvormige gevelnis m een geprofileerde omlijsting op lekdrempel. Gepolychromeerd Sint-Rochusbeeld uit de 19de eeuw. Rechthoekige gevelsteen met geschilderde ruit voorzien van volgend opschrift: "1628/ HERBOUT. 1814". Verankerde zijgevel met een getralied rechthoekig venstertje onder de geprofileerde bepleisterde daklijst.

  • BRAECKMAN F.-M., Bijdrage tot de geschiedenis van de Sint Gangulfusparochie te Oosterzele, Gent, 1980, p. 87-90.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.