Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve

Beschrijving

Herenhoeve van het semigesloten type op de hoek Roosbloemstraat, in kern waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, grotendeels verbouwd in de loop van de 19de eeuw en recent gerenoveerd. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (pannen) met verspringende nokhoogte, rondom een gekasseide rechthoekige binnenplaats. IJzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers op de hoek. Wilde kastanje achter de omheiningsmuur van rode baksteen met grijze horizontale banden aan de Geraardsbergse steenweg. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met links afgewolfd zadeldak. Verankerde en zwart beraapte lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke, grijze bepleisterde omlijstingen met ogen voor luiken. Deur op hardstenen neuten. Vernieuwde linker zijgevel.

Grote dwarsschuur aan de oostelijke erfzijde met oudere kern (zie metselwerk); rijen luchtgaten en jaarankers 1825 in de zijgeveltop aan de Roosbloemstraat.

Aanvullende informatie

Het uitzicht van de hoeve is gewijzigd doordat verschillende gevels een nieuw parement kregen, de rechthoekige muuropeningen van de boerenwoning nu licht getoogd zijn en de dwarsschuur aan de oostelijke erfzijde ingrijpend werd aangepast.

Auteurs: Jacobs, Els