erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve van het gesloten type. Toegangspad naar de centrale doorrit in de bedrijfsvleugel die de voorzijde van het erf afsluit. Aanvankelijk een boerenwoning met beperkte aanbouwsels uit het tweede kwart van de 19de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw aangepast en vergroot tot een gesloten hoeve. Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning aan de achterzijde van de gekasseide rechthoekige binnenplaats; anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien met klokkenstoel). Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op een gecementeerde en gepikte plint. Zes getoogde benedenvensters met groen- en witgeverfde luiken op grijsgeverfde lekdrempels. Alternerend blinde en getoogde zoldervensters. Getoogde deur in een omlijsting van grijze baksteentjes met een oor links en eenvoudige houten waaier in het bovenlicht. Ten zuiden en ten oosten: twee bedrijfsvleugels onder pannen zadeldaken met sporen van verschillend bakstenen metselwerk. Een lage, moderne stalvleugel (tweede helft van de 20ste eeuw) aan de westelijke erfzijde.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.