erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
36648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opgericht aan het eind van de straat nabij de Geraardsbergse steenweg en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54. Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau. Hoge topgevel begrensd door hoekpilasters onder de gekorniste zandstenen architraaflijst. Verminkte topaflijning met resterende zandstenen hoekvoluten; ijzeren topkruis. Lage rondboogdeur in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, dubbele platte imposten en sleutel. Op de rechte kroonlijst: staande ovale oculus met kraalprofiel en brede rechthoekige, zandstenen omlijsting met uitgeholde hoeken. In beide zijgevels: twee omlijste ovale oculi met hetzelfde traceerwerk als de oculus in de voorgevel. Dakoverstek van het leien zadeldak rustend op geprofileerde modillons. Deels gecementeerde, blinde driezijdige kapelsluiting.

Interieur

Gepolychromeerd houten portiekaltaar (18de eeuw) met kruis, ingelijst schilderij van Onze-Lieve-Vrouw met Kind met boek in de hand. Op de voorzijde van de altaartafel: ovale grisaille van liggend lam met kruis en boek op een wolk in een stralenkrans.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen I, Oosterzele.
  • NOTERMAN A., Oosterzele. Een bijdrage tot de toponymie en de folklore, in Jaarboek van de Zottegemse culturele kring 1951-1952, p. 47.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36648 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.