Onze-Lieve-Vrouwekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oosterzele
Deelgemeente Oosterzele
Straat Keiberg
Locatie Keiberg zonder nummer, Oosterzele (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Oosterzele (actualisaties: 09-04-2008 - 10-04-2008).
  • Adrescontrole Oosterzele (adrescontroles: 27-02-2008 - 27-02-2008).
  • Inventarisatie Oosterzele (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Opgericht aan het eind van de straat nabij de Geraardsbergse steenweg en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54. Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau. Hoge topgevel begrensd door hoekpilasters onder de gekorniste zandstenen architraaflijst. Verminkte topaflijning met resterende zandstenen hoekvoluten; ijzeren topkruis. Lage rondboogdeur in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, dubbele platte imposten en sleutel. Op de rechte kroonlijst: staande ovale oculus met kraalprofiel en brede rechthoekige, zandstenen omlijsting met uitgeholde hoeken. In beide zijgevels: twee omlijste ovale oculi met hetzelfde traceerwerk als de oculus in de voorgevel. Dakoverstek van het leien zadeldak rustend op geprofileerde modillons. Deels gecementeerde, blinde driezijdige kapelsluiting. Gepolychromeerd houten portiekaltaar (18de eeuw) met kruis, ingelijst schilderij van Onze-Lieve-Vrouw met Kind met boek in de hand. Op de voorzijde van de altaartafel: ovale grisaille van liggend lam met kruis en boek op een wolk in een stralenkrans.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen I, Oosterzele.
  • NOTERMAN A., Oosterzele. Een bijdrage tot de toponymie en de folklore, in Jaarboek van de Zottegemse culturele kring 1951-1952, p. 47.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oosterzele

Oosterzele (Oosterzele)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.