Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van het semi-gesloten type

Beschrijving

Grote hoeve van het semigesloten type, heden zogenaamd Manege Vinkemolen. Gewitte bakstenen vleugel aan de straat met centrale doorrit voorzien van rechthoekige poort en grote houten verankeringen. Vier ronde luchtspleten van de tas in de twee rechtse traveeën. Lage staldeuren en kleine getraliede vensters met sponning in de erfgevel. Een rij vierkante luchtspleten links onder de dakoverstek.

Aan de achterzijde van het gebetonneerde rechthoekig binnenerf: lang naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen), waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Gewitte gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op gepikte plint en met rechthoekige muuropeningen. Vensters van verschillende grootte met hardstenen lekdrempel. Tweede deur met buitentrap met ijzeren leuningen. Links een overbouwde, gebogen doorrit naar het achtererf.

Gewitte bakstenen stalvleugel aan de westelijke erfzijde onder golfplaten zadeldak. IJzeren topanker in de voorgevel met initialen A D G en jaartal 1840.

Losstaande dwarsschuur van twee traveeën midden de oostelijke erfzijde, eveneens met golfplaten zadeldak. Houten zuidelijke puntgevel met horizontale bebording en voorts gewitte baksteen. Gevelhoge schuurpoort met inscripties waaronder jaartallen 1844 en 1876.

Aanvullende informatie

De bakstenen vleugel aan de straat met centrale doorrit is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De stalvleugel aan de westelijke erfzijde is deels gesloopt en geïntegreerd in een recente open opslagplaats. De zuidelijke puntgevel van de dwarsschuur ten oosten is niet langer afgewerkt met hout.

Auteurs: Jacobs, Els