erfgoedobject

Hof te Scheurbroek

bouwkundig element
ID
36664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36664

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Scheurbroek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Scheurbroek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden semigesloten hoeve met aarden toegangsweg naast een overblijfsel (oostkant) van de vroegere ringvormige walgracht. Oorspronkelijke toegangsweg ten westen met ijzeren toegangshek tegenover de Heilige Nicolaaskapel.

Boerenwoning op terp in de zuidoosthoek van het binnenerf, vroeger een afzonderlijk omgracht opperhof. Gedeeltelijk onderkelderde en ruime woning van één bouwlaag en zes (?) traveeën, waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Later aangepast zadeldak (mechanische pannen) tussen aandaken, links met muurvlechtingen en getrapt aan de voorgevelzijde. Witgekalkte verankerde bakstenen gevels. Erfgevel (op het noordwesten) op grijsgeschilderde gecementeerde plint met schijnvoegen. Rechts een rechthoekige kelderdeur met trap naar de aardappelkelder. Rechthoekige vensters in groengeschilderde omlijstingen en accoladeboogvormige bovendorpel. Lage rondboogdeur in een groengeschilderde zandstenen omlijsting met platte sluitsteen en imposten achter rechte steektrap met drie treden. Rechthoekig bovenlicht eveneens met accoladeboog. Gecementeerde rechter zijtopgevel voorzien van horizontale banden, twee ronde oculi en drie rechthoekige opkamervensters. Pomp onder afdak tegen de voorgevel.

Interieur: bewaarde houten zoldering met moerbalken op consoles van zandsteen. Merkwaardige onderkeldering: drie opeenvolgende kelders telkens afdalend naar een lager niveau te beginnen onder de achteruitbouw naar de oostelijke achterkamer en van daar onder de voorkamer waar bovendien vanouds een bron ontspringt. Keldertrap met treden van zandsteen.

Drie lange, rechthoekige bakstenen bedrijfsvleugels onder zadeldaken (Vlaamse pannen), ten noorden en ten westen. Topijzer met windwijzer voorzien van het jaartal 1851 in de straatpuntgevel van de westvleugel. Noordvleugel met zijpuntgevel voorzien van muurvlechtingen: hoekstenen van zandsteen aan de schuurpoort met oude hengsels, zoldervenster met zandstenen onderdorpel en negblokken. Lage dienstgebouwen schuin aansluitend links van het boerenhuis, met ijzeren kruis op de daknok.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof te Scheurbroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.