Semigesloten hoeve

Beschrijving

Grote hoeve van het semigesloten type uit de 18de eeuw. Aaneengesloten hoevegebouwen rondom een rechthoekig binnenerf met centrale mesthoop en een open toegang opzij, op de noordoosthoek van het erf naast de boerenwoning.

Achterzijde van het erf gedeeltelijk afgesloten door een boerenwoning met naar het zuiden georiënteerde erfgevel van één bouwlaag en vijf (?) traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurvlechtingen in de rechter zijpuntgevel. Verankerde, gewitte bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Vijf hoge, rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en groengeverfde luiken. Lage korfboogdeur in een geschilderde omlijsting en met rechte steektrap (drie treden). Geprofileerde daklijst onder de dakoverstek. Achterhuis toegevoegd over de hele lengte van het huis.

Interieur: twee korfboogdeuren in de centrale woonkamer naast de Vlaamse haard.

U-vormig aansluitende hoge bakstenen bedrijfsvleugels onder snijdende zadeldaken (pannen) met een sterk gesloten karakter vanaf de straat. In de straatgevel: drie rechthoekige schuurpoorten met hengsels aan de zandstenen hoekblokken en twee rijen luchtgaten. Links afgeronde hoek met blokken zandsteen. Stalvleugel naast de woning met gewitte erfgevel. Bakhuisje aan de oostelijke erfzijde met recent aanbouwsel met hergebruikte zandstenen jaarsteen 1759.