Kasteelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis met hoeve en park

Beschrijving

Gedeeltelijk omhaagde en ommuurde voormalige kasteelhoeve. Kleine hoeve met losse bestanddelen rechts van de toegangsdreef van nummer 1. IJzeren toegangshek tussen gemetste hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), met kern uit de 17de eeuw maar in "traditionele" zin gedeeltelijk herbouwd begin 20ste eeuw. Verankerde bakstenen voorgevel met zandstenen hoekkettingen en gecementeerde plint. Steekboogvensters met zandstenen hoekblokken en hardstenen lekdrempel. Lage korfboogdeur in een zandstenen omlijsting; sluitsteen met jaartal 1626 en schildje voorzien van onleesbare initialen. In getrapt dakvenster, sluitsteen met jaartal 1908 en initialen B M van de eigenaars van het kasteel (Bouckaert-Mertens). Twee lage zandstenen bolkozijnen in de manke linker zijpuntgevel. Opkamer aan de achterzijde. Bewaarde houten zoldering en versierde moerbalk.

Rechts aanleunend lager dienstgebouw, eveneens met een getrapt dakvenster.

Bedrijfsgebouw (schuur en stallen) aan de straat, naar verluidt gebouwd in 1846. Gewitte bakstenen erfgevel onder een brede dakoverstek.

Aanvullende informatie

De hoeve en de bijgebouwen werden na inventarisatie gerenoveerd. De hekpijlers, haag en oorspronkelijke omheiningsmuur werden vervangen door een nieuwe afsluitingsmuur met toegangspoort.