erfgoedobject

Brouwerij en afspanning

bouwkundig element
ID
36673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36673

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige brouwerij en afspanning "De Posterije", heden garage Sint-Martinus, gelegen op de hoek Geraardsbergse steenweg tegenover een vroegere tolboom. Wisselplaats voor postkoetsen en overnachtingsplaats voor postkoetsiers. Oorspronkelijk complex gebouw met gesloten opstelling, waarschijnlijk in oorsprong uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw door brouwer P. Vande Velde. Vroegere paardenstallen, koetshuizen en deel van de schuur aansluitend bij het brouwhuis gesloopt.

Aan de hoek gebouwd, heden grotendeels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand, maar in de 20ste eeuw bekleed met een parement van oranje baksteen. Gecementeerde plint met in hardsteen omlijste, getraliede keldervensters. Hoge omlijste rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel, op de verhoogde begane grond met witte luiken. Vleugeldeur in een geprofileerde rechthoekige hardstenen omlijsting onder kroonlijst. Gecementeerde linker zijgevel. Klein bovenvenster met zandstenen latei in de rechter zijgevel. Verankerde en geschilderde bakstenen achtergevel met geprofileerde daklijst, enkele vensters met sponning en lage rechthoekige deur. Aan de Geraardsbergse steenweg palende lage bijbouw van vijf traveeën van het onderkelderd vroeger brouwhuis en overblijfsel van de dwarsschuur.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De aan de Geraardsbergse steenweg palende lage bijbouw van vijf traveeën van het onderkelderd vroeger brouwhuis en overblijfsel van de dwarsschuur, werd gesloopt. 

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij en afspanning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36673 (Geraadpleegd op )