erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
36674
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36674

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruime villa midden in een beboomde en omhaagde tuin, gebouwd als dokterswoning door dokter Leus in 1904 naar ontwerp van architect G. Vanden Hende. Dubbelhuis van twee verdiepingen onder leien schilddak en snijdende zadeldaken achter de topgevels van de risalieten. Aanbouwsel van één verdieping tegen de linker zijgevel: voormalige apotheek en dokterspraktijk. Bak- en natuurstenen gevels met eclectische inslag. Art-nouveaugetint houtwerk onder meer voor de deur, de polygonale erker op kraagstuk en de dakkapellen. Afschuining rechts van de voorgevel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld op uitgelengde natuurstenen sokkel en onder baldakijn. Jaarsteen 1904 in de zijgevel. Voormalig koetshuis palend aan de Geraardsbergse steenweg met jaarsteen 1909 in de tuingevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36674 (Geraadpleegd op )