Stadswoning met Jezuspoort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met Jezuspoort

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning met Jezuspoort

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Eertijds "Hof van Fontes", in 1595 aangekocht door de begijnen. Een aquarel van J.B. De Noter toont het hof aan de straatzijde: een traditioneel breedhuis van zeven traveeën beneden, negen traveeën boven en twee bouwlagen op zandstenen sokkel, voorzien van zijtrapgevels; rechts ernaast, een overwelfde boogvormige doorgang onder zadeldak, de latere zogenaamde "Jezuspoort", en een typische trapgevel met overhoekse pinakels.

Heden bevindt zich uiterst rechts een trapgevel van twee traveeën uit de 16de eeuw: baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor sokkel, muurbanden, pinakels, omlijstingen en de aflijnende hoekblokken. Rechts een afgeschuinde hoek met ezelsoor. Rechthoekige benedenvensters. Links een voormalig kruiskozijn met behouden negblokken bovenaan. Treden van top gemarkeerd door aflijnende overhoekse pinakels. Lager geplaatst middenluik (heden deels gedicht bolkozijn) tussen twee rechthoekige luiken; omlopende waterlijst. Rechthoekig luik onder balkgat in top.

Links ernaast een nieuwe bouw met de zogenaamde "Jezuspoort": bewaarde, deels ingebouwde tudorboogvormige doorgang. Straatzijde met bewaarde zandstenen sokkel, kordons en bolkozijn. Fraaie tudorboogomlijsting van zandsteen met rondstaafprofiel op sokkeltjes; kruisribgewelf met zandstenen geprofileerde ribben en sluitsteen. Achtergevel: geprofileerde boogrug van poort en kleine bijbouw links onder lessenaarsdakje gemarkeerd door gedicht kruiskozijn. Geeft toegang tot een kleine binnenplaats, eveneens "Jezuspoort" genaamd, waarrond verscheidene begijnenwoningen gegroepeerd zijn.

• STADSARCHIEF MECHELEN, De Noter J.B., nummer 394

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde