erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36685
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36685
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Aan de straat palende hoeve van het gesloten type. Gekasseide rechthoekige binnenplaats met gemetste mestvaalt in de zuidelijke hoek.

Zuidoost georiënteerd boerenhuis aan de noordwestelijke erfzijde; één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (tot circa 1940 met strobedekking en sindsdien mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gewitte bakstenen erfgevel, eerste verankering van hout en voorts ijzeren muurankers. Gecementeerde plint met schijnvoegen tot de lekdrempels van rode tegels. Rechthoekige vensters met duimen, in platte bepleisterde omlijstingen met oren. Smal venster in de deurtravee. Lage, licht getoogde deur in een grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst. Pomp tegen de gevel tussen de eerste twee vensters. Dakoverstek rustend op daklijstbalkjes. Verankerde en gewitte buitengevel van het boerenhuis met rechthoekige vensters, licht getoogde deur in een bakstenen omlijsting en twee kleinere opkamervensters onder de getrapte bakstenen daklijst. Beide zijkanten van de woning verlengd met een stal onder schilddak, paardenstal aan de straatzijde.

Bakstenen bedrijfsvleugels onder snijdende zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Noordoostelijke vleugel met varkensstallen, gedeeltelijk witgekalkte straatgevel met rechthoekige doorrit. Koestallen in de zuidoostelijke vleugel. Schuur met twee schuurwinkels aan de zuidwestelijke erfzijde. Omheinde moestuin ten noordwesten achter het boerenhuis met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Groot, enkelvoudig bakstenen bakhuis met aardappel kelder, onder zadeldak (Vlaamse pannen) naast de moestuin.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36685 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.