erfgoedobject

Klepmolen

bouwkundig element
ID
36686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36686

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klepmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Windmolen Klepmolen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klepmolen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De Klepmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd in 1889 ter vervanging van een door brand vernielde houten standaardmolen (koren- en oliemolen) die dateerde van 1792 en die op een oude molendam was opgericht.

De bergmolen werd opgericht door Denis Meireleire die in 1913 in de nabijgelegen schuur een stoommolen liet plaatsen. Een familietwist over het verwerven van de molen bij het overlijden van de derde laatste molenaar was medeoorzaak van het slecht functioneren van de molen sinds 1922. Een hoge nieuwe bouw (zie nummer 1), palend aan de westzijde van de molendam, belemmerde een goede windvang. In 1959 werden daarom de maalactiviteiten in de molen stopgezet. In 1983-1985 werd de molen maalvaardig gerestaureerd door de firma Cottenier uit Aalbeke, naar plannen van architect Renaat Callebout uit Gent. Kap, kruiwerk en zolder werden nagenoeg vernieuwd en er kwam een nieuw gelast gevlucht ter vervanging van de vroegere geklinknagelde roeden van Verhaeghe uit Ruddervoorde. In 2011-2012 werden grote onderhouds- en restauratiewerken uitgevoerd (onder andere nieuw wiekenkruis door Wieme) onder leiding van architecte Sabine Okkerse. Schrijnwerkerij Karel Verscheure uit Hundelgem (Zwalm) voerde de molentechnische werken uit.

De Klepmolen is een ronde bakstenen bovenkruier met vier niveaus en een typische Oost-Vlaamse molenkap (leien) met gelijk afgewolfde zijvlakken op een paternosterring. De molen heeft een gevlucht met een kleine, rechte gietijzeren askop, en houten staartwerk. Voor de restauratie was de molen voorzien van een eg uit ijzeren I-profielen. Een getoogde inrijpoort bevindt zich aan de zuidoostkant, tussen de schuin geplaatste klimmende zijmuurtjes. Twee getoogde vensters en twee dito deuren staan tegenover elkaar op molendamhoogte. Verder heeft de molen vier dezelfde vensters op de steenzolder en twee op de luizolder, en vijftien steigergaten boven een strekse baksteenlijst. Binnenin bleven drie steenkoppels en een haverpletter bewaard.

De 19de-eeuwse molenaarswoning (verbouwd tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw) staat ten oosten van de molen. Ten westen van de molen staat de in 1922 opgerichte graan- en bloemmaalderij Meireleire met aanpalend breedhuis.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 83, 106, 222-225.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
  • DE SMET L. 1985: De stenen korenwindmolen te Balegem (Oosterzele), Land van Rode, Jaarboek, 53-69.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klepmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.