Hoeve en cichoreibranderij

Beschrijving

Omhaagde hoeve en voormalige cichoreibranderij. Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Naar verluidt jaartal 1749 op een moerbalk (heden niet meer zichtbaar) en tot circa 1930 behouden strooien dak, vroeger met tuitvormige dakkapel boven de deur. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Brede dakoverstek met geprofileerde modillons onder de dakzool; geelgeschilderde geprofileerde zandstenen console op de rechter gevelhoek. Rechthoekige vensters met gewitte, zandstenen kruiskozijnen in platte omlijstingen met oren aan alle hoeken. Bruin- en geelgeverfde vensterluiken. Merkwaardige, lage boerenhuisdeur: spiegelboogdeur in vlakke omlijsting met oren en een geprofileerde druiplijst. Pomp tegen de haardtravee.

Interieur: houten tochtportaal met wandbank. Bewaarde houten zoldering en brede schouwmantel.

• HEINS A., Les anciennes habitations rurales dans notre pays en dans les contrées limitrophes, Anvers, 1912, Pl. E.