't Burgermeestershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Burgermeestershof

Beschrijving

't Burgermeestershof, voormalige landbouwstokerij van Thienpont. In U-vorm opgestelde gebouwen rondom een rechthoekig gekasseid binnenerf met open zijde aan de straatkant, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Zijdelings aan de straat palend dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Roodgeschilderde gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en getoogde muuropeningen. Een vlakke, rechthoekige hardstenen deuromlijsting met vierkante deurstoep. Omlopende brede groengeverfde houten kroonlijst met tandlijst. Beraapte en verankerde straatgevel met centraal bewaard fries voor gevelopschrift. Bakstenen aanhorigheden. Van de in 1899 opgerichte jeneverstokerij (stopgezet tijdens de Eerste Wereldoorlog) bleef een rechthoekig stooklokaal met schilddak en aanzet van een ronde schoorsteen bewaard aan de achtererfzijde achter de bedrijfsgebouwen die het erf omsluiten.

• DE SMET L., Bijdrage tot de geschiedenis van Balegem van de Brabantse omwenteling tot 1900, Aalter 1977, p. 133-138.