Station Balegem-Dorp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Balegem-Dorp

Beschrijving

Station van Balegem-Dorp aan de spoorlijn Gent-Geraardsbergen, gebouwd in 1898 en vergroot in 1905. Qua concept typisch landelijk stationsgebouw uit eind 19de eeuw. Eenvoudige baksteenarchitectuur bestaande uit een vleugel van twee bouwlagen en vier traveeën (1898) en een aanleunende vleugel van zes traveeën en één bouwlaag met lokettenzaal (1905), onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters en deuren met hardstenen dorpels en gekleurde bakstenen ontlastingsbogen. Met baksteen omlijste friezen met opschrift "Balegem-Dorp". Omlijste ronde topoculus in de lage zijpunttop.