erfgoedobject

Barokke pijlerkapel

bouwkundig element
ID: 36706   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36706

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Barokke sokkelkapel met linde
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Linde en kapel
  Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2010

Beschrijving

Bij het kruispunt van de Molenstraat en de weg Issegem, ten noordoosten van Balegem in het gehucht Issegem, bevindt zich een barokke pijlerkapel met bijhorende kapellinde (Hollandse linde, Tilia x europaea).

Historiek

Het kapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Een ter dood veroordeelde zou ontsnapt zijn uit de Galgeput te Balegem en zou zich verstopt hebben in de linde, van waaruit hij de voorbijgangers belaagde. Van dan af dachten de passanten dat er een spook in de boom schuilde. Om de geest te bezeren werd de kapel gebouwd en de spookverschijnselen stopten. Mogelijk betreft het hier een voorbeeld van een site waarbij een boom het voorwerp uitmaakte van verering, door de plaatselijke geestelijkheid geaccapareerd door er een kapel naast te laten bouwen. De geschatte leeftijd van de boom (stamomtrek van 4,56 meter levert volgens de methode Zwaenepoel een geschatte leeftijd van 228 jaar oud) lijkt erop te wijzen dat de oorspronkelijke boom in de 18de eeuw vervangen is door een nieuw exemplaar. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) worden zowel de boom als het kapelletje weergegeven.

Beschrijving

De pijlerkapel bestaat uit een gewitte bak- en zandstenen pijler met pannen zadeldak. De bakstenen sokkel en punttop zijn voorzien van een cartouchevormige gevelsteen met jaartal 1637. In de rechthoekige nis, afgesloten door een ijzeren traliedeurtje, staat een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. De nisomlijsting van gesculpteerde zandsteen omvat twee gecanneleerde Ionische halfzuiltjes op gebombeerde en geprofileerde basis en een bekronend entablement met een centraal, gevleugeld engelenhoofdje. De halfronde, grijze, natuurstenen stoep telt drie traveeƫn.

 • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 9 (S.N., 2010).
 • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Bron     : -
Auteurs : Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke


Relaties

 • Is deel van
  Issegem
  Issegem (Oosterzele)

 • Is gerelateerd aan
  Oude kapellinde Issegem
  Issegem zonder nummer (Oosterzele)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Barokke pijlerkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36706 (Geraadpleegd op 26-05-2019)