Barokke pijlerkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oosterzele
Deelgemeente Balegem
Straat Issegem
Locatie Issegem zonder nummer, Oosterzele (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Oosterzele (actualisaties: 09-04-2008 - 10-04-2008).
  • Adrescontrole Oosterzele (adrescontroles: 27-02-2008 - 27-02-2008).
  • Inventarisatie Oosterzele (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Barokke sokkelkapel met linde

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Linde en kapel

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bij het kruispunt van de Molenstraat en de weg Issegem, ten noordoosten van Balegem in het gehucht Issegem, bevindt zich een barokke pijlerkapel met bijhorende kapellinde (Hollandse linde, Tilia x europaea).

Historiek

Het kapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Een ter dood veroordeelde zou ontsnapt zijn uit de Galgeput te Balegem en zou zich verstopt hebben in de linde, van waaruit hij de voorbijgangers belaagde. Van dan af dachten de passanten dat er een spook in de boom schuilde. Om de geest te bezeren werd de kapel gebouwd en de spookverschijnselen stopten. Mogelijk betreft het hier een voorbeeld van een site waarbij een boom het voorwerp uitmaakte van verering, door de plaatselijke geestelijkheid geaccapareerd door er een kapel naast te laten bouwen. De geschatte leeftijd van de boom (stamomtrek van 4,56 meter levert volgens de methode Zwaenepoel een geschatte leeftijd van 228 jaar oud) lijkt erop te wijzen dat de oorspronkelijke boom in de 18de eeuw vervangen is door een nieuw exemplaar. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) worden zowel de boom als het kapelletje weergegeven.

Beschrijving

De pijlerkapel bestaat uit een gewitte bak- en zandstenen pijler met pannen zadeldak. De bakstenen sokkel en punttop zijn voorzien van een cartouchevormige gevelsteen met jaartal 1637. In de rechthoekige nis, afgesloten door een ijzeren traliedeurtje, staat een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. De nisomlijsting van gesculpteerde zandsteen omvat twee gecanneleerde Ionische halfzuiltjes op gebombeerde en geprofileerde basis en een bekronend entablement met een centraal, gevleugeld engelenhoofdje. De halfronde, grijze, natuurstenen stoep telt drie traveeën.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 9 (S.N., 2010).
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Issegem

Issegem (Oosterzele)

is gerelateerd aan Oude kapellinde Issegem

Issegem zonder nummer (Oosterzele)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.