Hof te Koekenboot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Koekenboot

Beschrijving

Voormalig zogenaamd Hof te Koekenboot. Op de wijk Walzegem vlakbij de Molenbeek ingeplant voormalig landadelverblijf of herenhoeve op het eind van de straat, met een populierendreef in het verlengde ervan oostwaarts tot aan Broek. Heden vakantiewoning van de V.A.B.

Van het vroeger landelijk, gebouwencomplex met semigesloten aanleg en rechthoekig binnenerf, bleef na de restauratie van circa 1980 bewaard: het woonhuis met aanbouwsels aan de noordelijke erfzijde, een personeelswoning in de oosthoek. De vroegere dwarsschuur aan de westelijke erfzijde met erftoegang, werd vervangen door een nieuwe autobergplaats met centrale doorrit.

Boerenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen), tussen zijpuntgevels met muurvlechtingen. Jaartal 1668 aangegeven door middel van voegwerk in de linker zijtop. Verankerde bakstenen lijstgevel voorzien van steekboogvormige muuropeningen met duimen in de zandstenen hoekblokken; bovenvensters met sponning. Twee gelijkaardig omlijste steekboogdeuren: omlijsting van rode en blauwe klompjes met oren en gebogen druiplijst. Een oculus boven de rechter deur. Een zelfde achterdeur ook met oculus. Links aansluitende vroegere paardenstallen van één bouwlaag en vijf traveeën met korfboogdeur en twee gelijkaardige vensters. In de achtergevel: een getralied en met zandsteen omlijst keldervenster. Vroegere stallen tegen de rechter zijgevel van de woning met lessenaarsdak omgevormd tot wagenhuis. Bewaarde houten zoldering met twee versierde moerbalken.

In de erfhoek naast het toegangshek: boerenarbeidershuis van één bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een in de tweede helft van de 19de eeuw versteende vakwerkbouw waarvan nog duidelijke sporen: rechter zijgevel met verankerde hoekstijl en daklijstbalk en grotendeels bewaard houten gebint in de achterpuntgevel.