Hof ter Bracht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Bracht

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type met in U-vorm opgestelde, verankerde en gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Rechthoekige poort met doorrit naar het onregelmatig rechthoekig binnenerf. Aan de zuidelijke erfzijde, stalvleugel onder de getrapte daklijst van de erfgevel met jaarankers 1771. Tegenover dit bedrijfsgebouw naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw maar voorgevel aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Verankerde en gecementeerde lijstgevel met decoratief voegwerk en rechthoekige vensters. Licht getoogde deur vroeger in een omlijsting van grijze klompjes, heden vlak gecementeerd. Oorspronkelijke indeling met twee kelders waaronder een aardappelkelder, twee opkamers en een kelderluik met treden naar de opkamer; woonkamerhaard met wangen van blauwe klompjes.