erfgoedobject

Windmolen Guillotinemolen

bouwkundig element
ID: 36718   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36718

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Windmolen Guillotinemolen
  Deze bescherming is geldig sinds 19-03-1975

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Guillotine-molen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Impressionante windmolen vooral bekend staand als de zogenaamde "Guillotine-molen", gebouwd op de hoek van Berg en Molenstraat. Vroeger ook zogenaamd "Stenen Molen", "Molen ten Berg" en "De Grote Kucher"; laatst genoemde benamingen houden verband met wijknamen in de onmiddellijke omgeving. Oorspronkelijk korenwindgemaal met oliestampkot, nadien enkel graanmolen, in gebruik tot circa 1955. Gerestaureerd circa 1980 doch niet maalvaardig.

Vrij grote, ronde bakstenen berymolen van het bovenkruiertype met brede basis en sterk konische knip waarin vier zolderniveaus. Noordelijk molenperron voorzien van korfboogvormige inrijpoort. Omlopende boord van onregelmatige zandstenen blokken op molendamhoogte. Een smeedijzeren ring tussen twee zandstenen blokken aan de westkant voor vastlegging van het gevlucht. Bouwjaar van de windmolen vermeld op drie zandstenen gevelstenen, in verticale lijn aangebracht tussen de muuropeningen boven de inrijpoort, met opschrift: "L'An VII de la R(épublique)/ Anno/ 1798". Segmentboogvormige muuropeningen met geprofileerde bakstenen druiplijst. Vensters met ijzeren roedeverdeling en luiken. Grote, overstekende zetelmolenkap van het Oostvlaamse type (leien) met vrijwel horizontale nok en twee kleine raampjes in het kouveleinde. Zwaar zetelkruiwerk, staart met range en korte spruit en gietijzeren kruilier. Sterk hellende wiekenas en nieuwe fokwieken met porring opdat het gevlucht de sterk verbredende molenromp niet zou raken. Oorspronkelijke uitrusting zowel van de olieslagerij als van het graangemaal vrijwel geheel verdwenen met uitzondering onder meer van twee oude steenkoppels en het binnenluiwerk. Houtwerk grotendeels vernieuwd bij de restauratie.

 • BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 216-220.
 • BAUTERS P., Het Oostvlaams molenbestand in 1986, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 25, Gent, 1986, p. 108.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Balegem
  Balegem (Oosterzele)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Windmolen Guillotinemolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36718 (Geraadpleegd op 25-05-2019)