Windmolen Guillotinemolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Stenen Molen; Molen ten Berg; De Grote Kucher
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oosterzele
Deelgemeente Balegem
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat zonder nummer, Oosterzele (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Oosterzele (actualisaties: 09-04-2008 - 10-04-2008).
  • Adrescontrole Oosterzele (adrescontroles: 27-02-2008 - 27-02-2008).
  • Inventarisatie Oosterzele (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Guillotine-molen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Windmolen Guillotinemolen

Deze bescherming is geldig sinds 19-03-1975.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Impressionante windmolen vooral bekend staand als de zogenaamde "Guillotine-molen", gebouwd op de hoek van Berg en Molenstraat. Vroeger ook zogenaamd "Stenen Molen", "Molen ten Berg" en "De Grote Kucher"; laatst genoemde benamingen houden verband met wijknamen in de onmiddellijke omgeving. Oorspronkelijk korenwindgemaal met oliestampkot, nadien enkel graanmolen, in gebruik tot circa 1955. Gerestaureerd circa 1980 doch niet maalvaardig.

Vrij grote, ronde bakstenen berymolen van het bovenkruiertype met brede basis en sterk konische knip waarin vier zolderniveaus. Noordelijk molenperron voorzien van korfboogvormige inrijpoort. Omlopende boord van onregelmatige zandstenen blokken op molendamhoogte. Een smeedijzeren ring tussen twee zandstenen blokken aan de westkant voor vastlegging van het gevlucht. Bouwjaar van de windmolen vermeld op drie zandstenen gevelstenen, in verticale lijn aangebracht tussen de muuropeningen boven de inrijpoort, met opschrift: "L'An VII de la R(épublique)/ Anno/ 1798". Segmentboogvormige muuropeningen met geprofileerde bakstenen druiplijst. Vensters met ijzeren roedeverdeling en luiken. Grote, overstekende zetelmolenkap van het Oostvlaamse type (leien) met vrijwel horizontale nok en twee kleine raampjes in het kouveleinde. Zwaar zetelkruiwerk, staart met range en korte spruit en gietijzeren kruilier. Sterk hellende wiekenas en nieuwe fokwieken met porring opdat het gevlucht de sterk verbredende molenromp niet zou raken. Oorspronkelijke uitrusting zowel van de olieslagerij als van het graangemaal vrijwel geheel verdwenen met uitzondering onder meer van twee oude steenkoppels en het binnenluiwerk. Houtwerk grotendeels vernieuwd bij de restauratie.

  • BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 216-220.
  • BAUTERS P., Het Oostvlaams molenbestand in 1986, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 25, Gent, 1986, p. 108.

Bron: Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1989

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Balegem

Balegem (Oosterzele)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.