erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
36719
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36719
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig en merkwaardig boerenhuis ingeplant tegenover Issegem en schuin ten opzichte van de straat, heden gebruikt als koestal. Boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder een aan één zijde afgewolfd schilddak met rode Vlaamse pannen op het voordakschild, kunstleien voor het laag reikende achterdakschild. Jaartal 1654 op een verweerde zandstenen cartouche in de linker zijgevel: lijstgevel van drie traveeën waarin een rechthoekig venster met sponning aan één zijde. Versteende vakwerkbouw op voeting van Balegemse zandsteen met zichtbare sporen van het oorspronkelijk skelet in de afgeknotte rechter zijtop. Lage gewitte bakstenen straatgevel op gepikte plint met houten verankering, houten daklijstbalk boven de drie linker traveeën en rechts een getrapte bakstenen daklijst. De gewitte bakstenen erfgevel bewaart een gedeelte van de bepleisterde geprofileerde daklijst. Oorspronkelijke muuropeningen gedicht en vervangen door een grote rechthoekige poort.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36719 (Geraadpleegd op 24-02-2021)