erfgoedobject

Molenaarswoning met watermolen

bouwkundig element
ID
36721
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36721

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig molenhuis met watermolen aan de Molenbeek, reeds vermeld in 1446. Molenhuis, na het stilleggen van het rad in 1953, in 1954 aangepast tot woonhuis; één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Onderbouw van Balegemse zandsteen (voormalig molenhuis). Zandstenen hoekblokken rechts in de voorpuntgevel en een rondboogvormige zandstenen deuromlijsting met imposten en platte sleutel (origineel ?). Venster met geometrische motiefjes in gekleurd glas in lood (midden 20ste eeuw).

Van de vroegere korenwatermolen van het bovenslagradtype bleef enkel het plaatijzeren waterwiel met houten maalgoot bewaard (gerestaureerd in 1975) tegen de achtergevel van het molenhuis en de trapsgewijze afgebouwde strekdam.

  • BAUTERS P., Het Oostvlaams molenbestand in 1986, (Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nr. 25, Gent, 1986, p. 15).
  • VERELST A., De watermolens van Antwerpen en Vlaanderen in beeld, Zaltbommel, 1979, p. 48.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenaarswoning met watermolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36721 (Geraadpleegd op )