erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36733

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar het oosten georiënteerd boerenhuis met noordelijke zijpuntgevel palend aan de straat.

Ernaast: ijzeren toegangshek tussen de gevelhoek en de zware gewitte hekpijler. Toeganshek van binnenerf in de opening tussen de noordelijke en oostelijke bedrijfsvleugel. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, met aanpassingen in neotraditionele zin, voornamelijk van de straatpuntgevel, in de 20ste eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel met bepleisterde daklijst en verlaagde rechthoekige vensters. Straatpuntgevel met getrapte aanzetten en top met sierankers; twee stenen kruiskozijnen op de begane grond, een stenen vierlicht en een topoculus in de geveltop. Verankerde en gecementeerde erfgevel met levensboommotief in reliëf op de bovendorpels van de hoge rechthoekige muuropeningen. Geprofileerde daklijst.

Interieur

Interieur met bewaarde elementen van een gedeeltelijk verburgerlijkte boerenwoning onder meer en houten schouwmantel in Lodewijk XVI-stijl, een kamer met imitatie marmerbeschildering, ingemaakte eiken wandkasten en draaitrap; opkamer met rode gebakken tegelvloer.

Binnenerf naar verluidt voorheen met een paardenmanege voor de aandrijving van een dorsmachine in de schuur ten zuiden en met een open mestvaalt. Aan de straat (noord) palende gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige centrale poort met doorrit geflankeerd door paardenstallen en een ovenkot ten westen en een dwarsschuur ten oosten.

Lange bakstenen bedrijfsvleugel aan de zuidzijde onder schilddak (Vlaamse pannen) met koestallen, aardappelkelder, rechthoekige doorrit en dwarsschuur. Lagere oostvleugel met varkensstallen uit begin 20ste eeuw.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36733 (Geraadpleegd op )