Hof van Kalenberge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Kalenberge

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Hof van Kalenberge". Voorheen met brede, enkelvoudige rechthoekige omgrachting en ten noorden met een dreef naar het karmelietenklooster van Bottelare in de Diepestraat. Hoogstwaarschijnlijk te identificeren met de site van het kasteel van Sersanders te Koolbergen zoals vermeld door De Potter en Broeckaert. Heden hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgracht ten noorden.

Naar het zuidoosten georiënteerde woning op sterk afhellende terp, achter een parallelle dienstvleugel met doorrit. Enkelhuis van één bouwlaag en zes traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw, mogelijk een tot boerenhuis herleid vroeger herenverblijf. Licht geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) als aanpassing van een oorspronkelijk hoger dak: zie aanzet van muurvlechtingen in de zijpuntgevels. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel met rechts hoekkettingen van zandsteen. Rechthoekige vensters in vlakke, bepleisterde omlijstingen met duimen en dorpels van rode tegels; rechts venster met sponning. Lage steekboogdeur in een vlakke gecementeerde omlijsting en met halfronde stoep van vijf treden. Resten van oorspronkelijke vensters in de rechter zijpuntgevel: twee gedichte zandstenen kruiskozijnen met ontlastingsboog; zoldervenster met aanvankelijk bolkozijn in zandstenen omlijsting met sponning. Woonhuis aan de achterzijde vergroot. Naar verluidt bewaarde houten zoldering met moerbalken op stenen consoles.

Rechts aanleunende lage gewitte bakstenen stallen met zadeldak (Vlaamse pannen) met klimmende houten dakkapel. Drie steekboogdeuren met sponning. Links tegen de woning recent aangebouwde garage.

Ten noordoosten: alleenstaand, gewit bakstenen bakhuis van het enkelvoudige type uit eind 19de eeuw. Ten zuidwesten: lange bakstenen bedrijfsvleugel met schuur en wagenhuis. Aan de straatkant: recente betonnen hooiopper met golfplatendak.

• Rijksarchief Gent, Fonds Land van Rode, nummer 165.