erfgoedobject

Kasteeldomein Verschaffelt

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36771
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36771

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Verschaffelt
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Verschaffelt
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Verschaffelt en ook Kasteel van Moortsele, gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Kasteel en aanhorigheden in park met vijver aan de Molenbeek. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van twee bouwlagen op souterrain en vijf traveeën, onder mansardedak (leien), van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Gevelsteen naast keldervenster in rechter zijgevel met bouwjaar en -heer: "1869/ A. Verschaffelt-Hendriekx". Sobere bakstenen lijstgevels met hardstenen sokkel, omlopende cordonlijsten, omlijstingen van vensters, deur en muurkapel. Symmetrische rechthoekige plattegrond met uitspringende hoekrisalieten voor- en achteraan. Voorgevel gemarkeerd door een aantrekkelijke portiek met terras voor het middenrisaliet. Fraaie, geschilderde ijzeren constructie met sierlijke leuningen, bogen en ranke zuilen. Vensteromlijstingen en borstweringen gedecoreerd met neo-Lodewijk XVI-inslag. Beschadigd Onze-Lieve-Vrouwebeeld in nis in de linker zijgevel. Omlopende getande houten kroonlijst met consooltjes op de architraaflijst.

Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Opmerkelijk gebouw onder meer door de gekanteelde trapgevels op geprofileerde natuurstenen schouderstukken. Geveldecoratie voornamelijk door middel van baksteenfriezen. Smal onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gevelsteen naast keldervenster rechts in de voorgevel, met opschrift: "1868/ A. Verschaffelt-Hendriekx". Steekboogvormige muuropeningen met groen- en witgeschilderd houtwerk. Bordestrap aan de voordeur onder twee verdiepingen hoge houten portiek met leien zadeldak. Decoratief uitgesneden hoekstijlen, leuningen, daklijst en consoles.

Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën, eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel met centraal, uitspringend en verhoogd deurrisaliet eindigend op pseudofronton met decoratieve houten dakoverstek. Deur en tweelicht erboven onder dorpel met mijterboog. Topoculus met gesculpteerde hondenkop.

Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Noordelijke hoofdtoegang afgezet met smeedijzeren hek gevat tussen bakstenen pijlers en tweede toegang nabij kasteel. Park omgeven door afsluitingshaag. Langgerekte vijver tegenover het kasteel ter hoogte van de kleiput gedolven voor de aanmaak van de bakstenen van het kasteel. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder met oppervlakte van 80 vierkante meter, toegang met rotsblokken en naar verluidt onder een heuvel met paviljoentje.

  • COTTENIE P. - GILLIS M., Het "Kasteel Verschaffelt" te Moortsele, in Heemkring Moortsele, Heemkundig Tijdschrift, 1979, 6.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Moortsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Verschaffelt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.