"Hof ten Rattepade", voormalig neerhof van het minstens sinds de tweede helft van de 18de eeuw verdwenen "Kasteel Rattepade". In oorsprong waarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met samengestelde omgrachting, ingeplant aan de rand van Moortselekouter en de vallei van de Molenbeek. Volgens figuratieve kaart in een renteboek van 1675: vroeger met toegangspoort aan de straat en toegangsweg naast het neerhof; ten zuidoosten van de kasteelhoeve achterin gelegen cirkelvormig opperhof met kasteel, omringd door een brede walgracht (heden gedeeltelijk gedempt). Hoeve van het semigesloten type met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Noordoostelijke erfzijde (naast de vroegere weg naar het kasteel) deels afgesloten door een bakstenen muur met steunberen. Aan de straatzijde ingeplant boerenhuis met naar het zuidoosten georiënteerde erfgevel; één bouwlaag, onder zadeldak (leien, nok parallel met de straat), in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw maar met vernieuwde bakstenen gevels. Bewaarde houten zoldering met oude moerbalk op console: uitgesneden stermotieven op de versierde balkzool.
Ten noordoosten, aansluitend bakstenen wagenhuis met aardappelkelder onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Straatgevel met rechthoekige spaarvelden waarin telkens een blind venster. Ten zuiden, grote bakstenen bedrijfsvleugel (stallen en schuur) onder schilddak (Vlaamse pannen), erfgevel geritmeerd door lisenen. Recente stallen ten zuidwesten.
Rijksarchief Gent, Fonds Land van Rode, nummer 165.
Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)