Beeldbepalende dorpswoning op de hoek Vijverstraat

Beschrijving

Beeldbepalend dorpshuis ingeplant op de hoek Vijverstraat. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in kern waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, in het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwd tot notarishuis. Voormalig woonhuis van professor C.P. Serrure (vanaf 1866 tot 1872). Gecementeerde en verankerde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Vlak omlijste rechthoekige vensters; benedenvensters met luiken en luikklemmen. Eenvoudige rechthoekige hardstenen deuromlijsting onder een rechte kroonlijst. Rechts ervan: gedenkplaat met opschrift: "Hier woonde Prof. C.P. Serrure / Taalkundige (1805-1872)". Geprofileerde daklijst.

Verankerde en gewitte bakstenen achtergevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel. Rechs benedenvenster in een vlakke bepleisterde omlijsting. Twee opkamervensters links van de tot venster omgevormde vroegere deuropening. Laatste travee voorzien van een vlak omlijste ovale oculus. Getrapte gevelaflijning met hanggoot.

Links aangebouwd vooruitspringend bijgebouw (voormalig koetshuis?), in het vierde kwart van de 19de eeuw omgevormd tot winkelhuis. Ondiep rechthoekig gebouw van één verdieping onder een steil en rechts afgewolfd zadeldak (pannen). Aan de straat: gecementeerde lijstgevel met een afzonderlijk vierkant winkelraam en een drieledige winkelpui in een neoclassicistische, houten omlijsting uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

• DEPREZ A., Leven en werk van Prof. C. Ph. Serrure, in Heemkring Moortsele, Heemkundig Tijdschrift, 1980, 7, p. 8.