Teksten van Stenen romp van Molen De Coene

Molen De Coene ()

Conische kuip van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier (grondzeiler), opgericht in 1878 door molenaar August De Coene-De Sutter (1876 volgens kadastergegevens). In 1950 werd het wiekenkruis afgenomen en de romp ter hoogte van de kapzolder verlaagd. De mechanische maalderij die zich in de romp bevond, verdween circa 1962. Sindsdien werd de molenromp, die enkel nog wat balkwerk bewaart, gebruikt als bergplaats.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 404.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert

Stenen molenromp ()

Stenen molenromp, overblijfsel van een korenwindmolen opgericht in 1876 (volgens kadastergegevens). Conische bakstenen kuip van een grondzeiler, ingekort circa 1950 na verwijdering van het draaiende werk. Bewaart enkel nog wat balkwerk. Ook gebruikt als mechanische maalderij, heden bergplaats naast een recente woning.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke