erfgoedobject

Hoeve en afspanning Au Renard

bouwkundig element
ID: 36791   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36791

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve en afspanning zogenaamd "Au Renard". Naar verluidt voorheen met opschrift: "Bon logis à pied et à cheval". Vroegere hoeve van het gesloten type; schuur, paardestallen en bakhuis echter thans gesloopt. IJzeren toegangshek op de hoek van het omheinde voorerf. Zijdelings aan de straat palend deels onderkelderd L-vormig boerenhuis van één bouwlaag, onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen), waarschijnlijk opklimmend tot begin 18de eeuw maar met verscheidene latere aanpassingen. Verankerde en gecementeerde voorgevel met schijnvoegen. Twee klimmende houten dakkapellen boven de getrapte daklijst. Steekboogvormige vensters met hardstenen lekdrempel en luiken, in vlakke gecementeerde omlijstingen. Een lage steekboogdeur in de rechter travee met ingekerfd jaartal 1715 (?). Pomp tegen de haardtravee. Merkwaardige deur in de gecementeerde rechter zijpuntgevel aan de straat: tudorboogdeur omlijst door een in de gecementering verdiepte en groengeschilderde zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, oren en jaartal 1776 midden op de boog. Gecementeerde linker zijgevel met schijnvoegen voorzien van drie vensters respectievelijk van links naar rechts van: de opkamer met keldertrap en vroegere zoldertrap, de weefkamer en de slaapkamer. Verschillende consoles van Balegemse steen in het interieur onder meer onder de haardbalk van de Vlaamse schouw. Een bewaarde bakstenen vleugel met varkensstallen onder pannen zadeldak. Recente windwijzer met paard en kar, refererend aan de vroegere afspanning.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve en afspanning Au Renard [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36791 (Geraadpleegd op 21-01-2020)