erfgoedobject

't Waterhof

bouwkundig element
ID
36798
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36798

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Waterhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"'t Waterhof", hoogstwaarschijnlijk het neerhof van een vroegere buitenplaats met samengestelde omgrachting, in de tweede helft van de 18de eeuw vermeld als "Campagne Van Moens" (zie Ferrariskaart van 1771-1778). Enkel de noordelijke walgracht bleef gedeeltelijk bewaard achter de hoeve. Heden hoeve van het semigesloten type met langgerekt rechthoekig voorerf, gedeeltelijk gekasseid en gebetonneerd, met mestvaalt en toegangshek op de zuidwesthoek.

Achter op het binnenerf en op een terp gebouwd naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag (verhoogde begane grond) en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), tussen gecementeerde zijaandaken met schouderstukken, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, geschilderde en gecementeerde voorgevel op grijsgeschilderde plint. Platte, grijsgeschilderde rechthoekige omlijstingen rondom de muuropeningen. Licht getoogde, getraliede vensters en rechthoekige deur met stoep (4 treden). Links een aansluitende venstertravee met opkamer boven aardappelkelder, onder lager zadeldak. Kelderluik met trap. Dakoverstek op geprofileerde dakvoetconsolenrij .

Aan weerszij van het boerenhuis, haaks aansluitende bedrijfsgebouwen; oudste stallen met verankerde en gewitte bakstenen erfgevels. Bakhuis geïncorporeerd in de westelijke stalvleugel. Dwarsschuur ingeplant aan de straat en zuidelijke erfzijde. Bakstenen gebouw van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met muurvlechtingen en zware hoekkettingen van Balegemse zandsteen in de westelijke puntgevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 't Waterhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36798 (Geraadpleegd op )