Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote hoeve van het gesloten type, volgens archiefstukken in 1775 nog met losse bestanddelen. Boerenwoning aan de straatkant en de noordwestzijde van het vrijwel vierkant binnenerf. Poort met doorrit in de zuidoostelijke vleugel bereikbaar via een omheen de oostvleugel lopende weg afgeboord door een populierenrij. Gewit bakstenen complex met gesloten karakter, onder pannen zadeldaken.

Boerenwoning van één bouwlaag en negen traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Zeven kleine rechthoekige vensters met rood- en witgeverfde luiken in de straatgevel; enkele vensters bewaren hun tralies en houten raamkozijn. Steekboogdeur in een roodgeschilderde bakstenen omlijsting onder een gebogen druiplijst. Rechts aansluitende travee van verhoogde poort met doorrit. Gelijkaardige deuromlijsting in de erfgevel. Voorts nog zes rechthoekige vensters met rood- en witgeverfde luiken in deels bewaarde vlakke omlijstingen. Houten dakkapel links van de deur. Lange stalvleugel aan de zuidwestelijke erfzijde. Noordoostelijke en zuidoostelijke vleugels met range gevels geritmeerd door pseudopilasters en vrij wel volledig blinde buitengevels met luchtspleten.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1227.