Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote hoeve van het gesloten type naast het zogenaamd "Blauw Kasteel" en waarschijnlijk het vroeger neerhof van het kasteel. Rechthoekig boerenerf in 1929 gesplitst in twee bedrijven met toevoeging van een nieuwe boerenwoning op de noordhoek van het erf. Lange, gewitte bakstenen schuur gebouwd aan de straatzijde met drie rechthoekige doorritten naar het erf. Erf van nummer 82 grotendeels gekasseid met een geplaveide strook voor de erfgevels. Boerenwoning ingeplant aan de achterzijde van het erf met naar het zuidoosten georiënteerde voorgevel van één bouwlaag en zeven (?) traveeën, onder zadeldak (cementpannen), in kern waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw maar aangepast in de 19de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint met getoogde muuropeningen. Grijs- en witgeverfde vensterluiken op hardstenen lekdrempel. Halfronde stoop voor de deur. Daklijst met hanggoot.

Zuidwestelijke bedrijfsvleugel met schuur, stallen en wagenhuis; jaartal 1785 op een gevelsteen in de gewitte erfgevel. Originele stalinrichting: koestallen en varkensstallen aan weerszij van het voederkot met scheiding respectievelijk gevormd door drie brede lunetten en bogen rustend op twee vierkante pijlers. Monolithische grijze natuurstenen voederbakken en gebogen tussenschotten. Noordoostelijke bedrijfsvleugel van nummer 80 met verankerde en gewitte erfgevel met diverse staldeuren, schuurpoort en twee klimmende dakkapellen. Brede dakoverstek op daklijstbalkjes.