erfgoedobject

Brouwerij

bouwkundig element
ID
36825
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36825

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige brouwerij. Aan de straat palend diephuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder schilddak (Vlaamse pannen) met haaks afgewolfd zadeldak boven de rechter poorttravee, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw maar met aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met twee rijen sierankers. Grijsgeschilderde en bepleisterde brede horizontale banden, deur- en vensteromlijstingen met oren en imitatie-hoekkettingen. Steekboogvormige muuropeningen met hardstenen lekdrempels. Twee gevelbrede gekleurde tegelfriezen: één met ruitmotieven en één met lopende hondmotief. Bakstenen linker zijgevel van vijf traveeën. Rechts bedrijfsgebouw met schoorsteen en gecementeerde straatgevel.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De voorgevel telt nu drie traveeën in plaats van vier; de rechter poorttravee samen met het aanpalend bedrijfsgebouw met schoorsteen en gecementeerde straatgevel, zijn gesloopt. 

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36825 (Geraadpleegd op )