erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
36829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36829

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesubsidieerde vrije lagere school en klooster. Oorspronkelijk een herenhuis, sinds 1866 godshuis voor ouderlingen, meisjes- en bewaarschool bediend door de zusters van Opbrakel en opgericht door senator Vergouwen. Hoofdgebouw aan de straat (klooster en rusthuis) van twee bouwlagen en negen traveeën, bewaart het oorspronkelijk volume en de travee-indeling van een dubbelhuis uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw. Leien schilddak met klokkenstoel. Voorgevel voorzien van een nieuw bakstenen gevelparement met platte, natuurstenen bandomlijstingen. Moderniseringswerken in 1975-76 van het interieur dat sindsdien nog slechts enkele oorspronkelijke bouwelementen bewaart uit de 18de eeuw, voornamelijk in Lodewijk XVI-stijl: salon beneden links met stucdecoratie van zoldering en bovenboezem schouw met onder meer hoekrozetten, bloemenkorf aan guirlande met strik; voorts nog een bovenkamer met stucversiering op de schouwmantel en een gedeeltelijk origineel trappenhuis.

  • VAN HEEGDE D., Van Vuenteca tot Scheldewindeke, Scheldewindeke, 1976, p. 53, 55.

Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36829 (Geraadpleegd op )