Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoogstwaarschijnlijk het vroeger zogenaamde "Hof te Scheldewindeke", voormalig pachthof van de heer van het Land van Rode, dat reeds werd vermeld in 1418. Grote hoeve van het semigesloten type ingeplant ten westen van het marktplein en naast een verdwenen achtvormige omwalling tegenover de kerk, mogelijk de oorspronkelijke site van het "Hof van Scheldewindeke". Gelegen achter de boomgaard (ten noorden), aan de straat afgesloten door een meidoornhaag. Onregelmatig rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met erftoegang op de noordhoek via een brede doorrit in de schuur.

Boerenwoning ten zuidwesten van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen), minstens opklimmend tot de 18de eeuw met latere aanpassingen, voornamelijk van het interieur. Verankerde, gewitte bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke, bepleisterde omlijstingen. Deur met halfronde stoop, zandstenen tussendorpel met traliegaten en bovenlicht. Geprofileerde modillons onder de dakoverstek. Moerbalk voorzien van jaartal 1670, naar verluidt overgebracht uit de schuur. Rechts: drie aansluitende traveeën (vroegere paardenstallen ?) met vernieuwd houten dakvenster.

Ten noorden twee haaks gebouwde bedrijfsvleugels met gewitte bakstenen gevels en onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Bij het boerenhuis aansluitende vleugel met stallen en wagenhuis. Ernaast: doorrit en range dwarsschuur met twee rijen luchtgaten. Dubbel ankerbalkgebint en beide tassen met verticaal gespijkerde verticale houten bebording. Ten zuidoosten: losstaande lage bakstenen bedrijfsvleugel met stallen.

• VAN HEEGDE D., Van Vuenteca tot Scheldewindeke, Scheldewindeke, 1976, p. 27.