Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve: omgeving

Beschrijving

Hoeve, mogelijk met oude kern (inrijpoort), doch met huidig uitzicht uit het midden van de 19de eeuw en de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met mergelstenen gevels aan straatzijde onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de oostvleugel.

Rondboogvormige inrijpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken, voorzien van een sluitsteen met weggehakt wapenschild (17de eeuw ?). Aan erfzijde, bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen, laatstgenoemde met opschrift C.H.N./ M.C.T./ 1846.

Woonhuis met aansluitende stal in de noordvleugel, het woonhuis vier traveeën en twee bouwlagen, door middel van een gevelsteen gedateerd C.H.N./ M.C.T./ 1871. Getoogde bovenvensters; rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel; rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

Stallen uit dezelfde periode in de oost- en westvleugels, voorzien van getoogde muuropeningen, de deuren in hardstenen omlijsting; de oostelijke stal is voorzien van een rechthoekige deur met geprofileerde kalkstenen posten, waarschijnlijk hergebruikt materiaal (tweede helft 17deeeuw-18de eeuw).

Dwarsschuur ten zuiden van het erf, voorzien van twee bakstenen korfboogpoorten, op de hardstenen sluitsteen van de rechter poort gedateerd P.N./ C.?/ 1886.

De mergelstenen gevels aan straatzijde zijn door een gevelsteen in de zijpuntgevel der schuur gedateerd 1844.