erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 36886   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36886

Beschrijving

Hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, de bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikaar via een inrijpoort aan de Maastrichterstraat. De dienstgebouwen aan erfzijde en de erfzijdegevels zijn volledig aangepast.

Het woonhuis, gelegen op de hoek met de Maastrichterstraat, is een boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Gecementeerde gevels, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en op de eerste bouwlaag hardstenen lateien. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting; tochtportaal.

Inrijpoort en dwarsschuur aan de Maastrichterstraat. Witgekalkt, bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een korfboog- (inrijpoort) en rondboogpoort (schuur) in een bakstenen omlijsting met natuurstenen sluitstenen en imposten.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36886 (Geraadpleegd op 12-12-2019)