Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Gemeente Riemst

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Typologieparochiekerken
Stijlneogotiek
DateringWO II

Beschrijving

Neogotische kruiskerk van 1848, met behouden gotische toren uit de 15de- begin 16de eeuw. De kerk werd beschadigd in 1940, en in 1941 in haar oorspronkelijke toestand heropgebouwd door J. Deré.

De plattegrond beschrijft een éénbeukig schip van zes traveeën, met transept (vergroot) in de vijfde travee, een voorstaande westtoren met polygonaal traptorentje aan de zuidzijde, en een koor van een rechte travee met vlakke sluiting en sacristie aanleunend tegen de zuidzijde.

Vierkante, mergelstenen westtoren van twee geledingen onder ingesnoerde naaldspits (leien); spitsboogportaal in de noordzijde, oculus in de westzijde, smalle, rechthoekige muuropeningen en in elke zijde een geprofileerd, spitsboogvormig galmgat.

Bakstenen schip onder zadeldak, de travee geritmeerd door steunberen. Bakstenen spitsboogvensters, afgewerkt met natuurstenen hoekblokken.

Inwendig, bepleisterde muren en mergelstenen gewelven. Middenbeuk en zijbeuken van elkaar gescheiden door een spitsboogarcade op samengestelde zuilen met zware kapitelen. Overwelving door middel van kruisribgewelven.

Mobilair: Beeld van Sint-Jan de Doper in disco, gepolychromeerd hout, gotisch (eerste helft 16de eeuw); beeld van Christus aan het kruis, gepolychromeerd hout (19de eeuw).

Gedenkteken van prof. F. de la Brassinne, door M.Jaquet, Brussel, naar ontwerp van J. Dumont, witte steen, gedateerd 1846.

Talrijke grafkruisen uit de 17de en 18de eeuw.

• DANIELS P.& PAQUAY J., Inventaire archéologique des objets existant dans les édifices publics. Canton de Tongres, vol. I, Hasselt, 1914, p. 45-48.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-St.-Truiden, 1976, p. 22-23.
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres y compris les conciles de Hasselt et Villers-L'Evêque démembrés du même concile (Bulletin de la Société d'art et d'Histoire du Diocèse de Liège, 18, 1909).