Hoeve De Lindeboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Lindeboom

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Lindeboom

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve De Lindeboom: omgeving

Beschrijving

Voorheen gesloten, thans U-vormige hoeve van 1833, het woonhuis waarschijnlijk iets recenter (midden 19de eeuw).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de straatvleugel. Laatst genoemde vleugel omvat het boerenburgerhuis, negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts schild. Risaliet in de vierde travee, waarbinnen de inrijpoort, getoogd, in een rechthoekige hardstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en druiplijst. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en dito, kordon vormende lekdrempels, oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag.

Ten noordoosten, stal van twee bouwlagen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting.

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur, gedateerd 1833 op de sluitsteen van de rondboogpoort, die afgewerkt is met een mergelstenen boog met negblokken en kalkstenen posten.

Aanvullende informatie

De omgeving van de hoeve bestaat uit het tegen de hoeve aangebouwde, recentere hoevecomplex en de aansluitende, onbebouwde percelen. Achter de hoeve bevindt zich een omhaagde tuin met een kleine vijver en enkele verspreide bomen en struiken. De hoeve wordt omgeven door akkers en grasland. De bescherming van de omgeving van deze hoeve is uitgebreid met het naastliggende perceel ten oosten ervan, genaamd "In den diepen Dael", waarop de lindeboom (Tilia) staat waarnaar de hoeve genoemd is. De boom is door zijn volume en inplanting sterk beeldbepalend. De rest van dit perceel wordt ingenomen door grasland onder een kleine hoogstamboomgaard.