Convent der 12 Apostelen

Gemeente Mechelen

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Groot Begijnhof: gedeelte

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Typologieachterhuizen, conventen
Datering18de eeuw

Beschrijving

"Convent der 12 Apostelen", gesticht in 1597 door Antonia Roelants. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), heden opgesplitst in twee woningen.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel uit de 18de eeuw met classicistische inslag, onder meer de muuropeningen zijn aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige deur in een portiekomlijsting met gebruik van zandsteen; erboven witgeschilderde classicistische nis met reliëf van Christus en de twaalf apostelen. Bijkomende rechthoekige deur. Twee rechthoekige dakkapellen onder driehoekig fronton.

Aansluitend achterhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Deels witgekalkte lijstgevel met aangepaste vensters en centrale rechthoekige deur in een hoge portiekomlijsting met paneelversiering (18de-eeuws). Centrale rechthoekige dakkapel onder driehoekig fronton.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie