Convent van Coeckelbergh

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Convent van Coeckelbergh

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Groot Begijnhof: gedeelte

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

"Convent van Coeckelbergh", gesticht in 1345, volgens een gevelplaat boven de deur; heden Stedelijk Museum voor Folklore. Verankerd breedhuis van vijf onregelmatige traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien en Vlaamse pannen).

Rechteraandak met muurvlechtingen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met uitzicht uit de 19de eeuw. Oudere kern. Rechthoekige vensters voorzien van grijsgeschilderde lekdrempels. Hoge, licht getoogde deur in een grijsgeschilderde omlijsting. Centrale nis onder driehoekig fronton. Twee dakkapellen met rechthoekig venstertje onder zandstenen latei op consoles. Gecementeerde achtergevel met latere bijbouwen. Op de koer: fraaie arduinen pomp, 1693 gedateerd, herkomstig van de Merodestraat. In tuin: neogotische houten nis met heiligenbeeld.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde