erfgoedobject

Hoeve Vrijens

bouwkundig element
ID
36910
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36910

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vrijens
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Vrijens
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Vrijens: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

U-vormig geheel, voormalige hoeve, met gebouwen uit de 17de, 18de en tweede helft 19de eeuw. Witgekalkte mergelstenen gebouwen onder schild- en zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats, van de straat afgesloten door een laag muurtje met een ijzeren hek.

Woongedeelten ten noorden en ten westen van de binnenplaats, ten zuiden, dwarsschuur en stal.

Woonhuis ten westen (tweede helft 18de eeuw ?) van vijf traveeën en twee bouwlagen, de lijstgevel voorzien van getoogde muuropeningen in een kalkstenen (?) omlijsting met sluitsteen.

Woonhuis ten noorden (nok loodrecht op de straat) met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, zes traveeën en twee bouwlagen, voorzien van getoogde muuropeningen (ornamenten van stucwerk).

Dwarsschuur met aangebouwde stal aan straatzijde, voorzien van getoogde deuren in een rechthoekige hardstenen omlijsting met sluitsteen, en twee poorten: getoogd in een hardstenen omlijsting, en rondboogvormig in een hardstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en geprofileerde druiplijst.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Vrijens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36910 (Geraadpleegd op )