Watermolen met molenaarswoning en schuur

Beschrijving

Watermolen met woonhuis, molenhuis, dienstgebouwen en dwarsschuur op de sinds circa 1982 omgeleide Jeker en buiten bedrijf sinds de Tweede Wereldoorlog.

Woonhuis en molenhuis achteruit gelegen ten opzichte van de straat en de dienstgebouwen in losse schikking rondom het erf.

De gebouwen hebben een oude kern die vermoedelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert en de gebouwengroep van de molensite wordt al vermeld in de Atlas der Buurtwegen. Het huidig uitzicht dateert uit de 19de eeuw.

Het betreft mergelstenen gebouwen onder zadel- en lessenaarsdaken, voorzien van rechthoekige muuropeningen met vlakke, kalkstenen omlijstingen.

De dwarsschuur bevat een rechthoekige poort onder houten latei.

Het molenmechanisme met drie maalsteenkoppels is intact, het metalen molenrad van het onderslagtype werd na de omlegging van de Jeker verwijderd en staat opgesteld in de weide.