Watermolen van Neerkanne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen van Neerkanne

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen van Neerkanne

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kleine Molenstraat

De molen van Neerkanne is een voormalige watermolen (korenmolen) op de Jeker.

Het geheel bestaat uit twee op elkaar geplaatste mergelstenen gebouwen onder zadeldaken, door recente muurankers gedateerd 1650 (17de-eeuwse, gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig en met krullen). Uit dezelfde periode dateren ook de getoogde vensters met rechthoekige houten kozijnen. Régencedeur, getoogd, in een rechthoekige, geprofileerde omlijsting met gesculpteerde sluitsteen. Twee vensters, getoogd en rechthoekig, uit het eind van de 18de eeuw, in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt. In de Westgevel, 19de-eeuwse vensters met hardstenen latei en lekdrempel, eveneens oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag. Gevelsteen onder druiplijst en geflankeerd door zuiltjes, met chronogram "aL DIe re ChVeer/ DIg Is Van Lee/ Ven zaL goD/ hIer zYn zee -/ gen geeVenen/ hier naar het/ EeWIg LeeVen", dat het jaartal 1842 aanduidt (een hergebruikte oudere steen ?) en mogelijk verwijst naar de aanpassing van deze gevel.