Hoeve Vrancken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vrancken

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Vrancken

Hoeve met een recent en een eind 19de- begin 20ste-eeuws woonhuis.

De stalvleugel, haaks op het woonhuis dateert uit de 17de eeuw (vermoedelijk 2de helft 17de eeuw). Langgestrekt, witgekalkt mergelstenen gebouw met bakstenen restauraties, twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van gesmeed ijzeren muurankers met krullen, getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting en rondboogdeuren in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen en negblokken.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda