Smidse Darcis met hoeve

Beschrijving

L-vormige hoeve met alleenstaande smidse, uit de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gekasseid erf, bereikbaar via een ijzeren hek.

Ten noorden van het erf, boerenburgerhuis, de voorgevel aan de straat. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen, door middel van muurankers gedateerd ANNO 1864. De lijstgevel is voorzien van rechthoekige vensters (strek), oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag en een rechthoekige verhoogde deur in een kalkstenen omlijsting.

Stal in het verlengde aan erfzijde, voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Ten oosten van het erf, dwarsschuur, voorzien van een bakstenen korfboogpoort, op de mergelstenen sluitsteen gedateerd 1902.

Smidse aan de straatzijde, ten oosten van het erf. Gebouw van één bouwlaag, op een gevelsteen gedateerd A.D.E.S./ 1888. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei en een halfrond venster met ijzeren roedeverdeling aan straatzijde. De smidse bleef intact bewaard, met de volledige uitrusting aan gereedschappen.