erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
36954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36954

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve met kern uit de 17de eeuw (poortgebouw, achtergevel woonhuis, S-vormige muurankers in de dwarsschuur), sterk gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder schild- en zadeldak, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de noordvleugel.

De noordvleugel vertoont links aan straatzijde de begin 20ste-eeuwse voorgevel van het woonhuis met aansluitend het resterend gedeelte van het oorspronkelijke gebouw, baksteen met mergelstenen speklagen en hoekblokken. Een 19de-eeuwse korfboogpoort van baksteen; een rechthoekig luik in houten omlijsting.

De erfzijdegevel van het woonhuis behield resten van de oude kern: mergelstenen speklagen en hoekblokken, en een muuranker in de vorm van 8. De gevelsteen op de rest van een haaks bijgebouwtje is onleesbaar.

De dienstgebouwen hebben een 17de-eeuwse kern (mergelstenen banden en S-vormige muurankers), doch dateren in hun huidig uitzicht grotendeels uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36954 (Geraadpleegd op 20-06-2021)