Hoeve Peters met Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Gesloten hoeve van 1873, de bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf, bereikbaar via de rondboogvormige, bakstenen inrijpoort aan straatzijde.

Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, door middel van muurankers gedateerd 1873. De oorspronkelijke vensters zijn voorzien van hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting.

Dienstgebouwen: functie gewijzigd en ordonnantie aangepast. Rechts, naast het poortgebouw, rechthoekige bakstenen Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel onder zadeldak, op het topstuk van de voorgevel gedateerd 1901. Rondboogportaal met oorspronkelijk houtwerk.

Aanvullende informatie

De kapel werd gebouwd tegen het poortgebouw en vertoont een kalkstenen plint. Op de top van de voorgevel staat een kalkstenen kruis. In de sluitsteen boven de deur staat de inscriptie: "O.L.V. - B.V.O". Het interieur is bepleisterd. De vloer bestaat uit cementtegels met motief. Een gipsen beeld van Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich in een grot in de kapel.

Naast de kapel staat een solitaire, opgaande beuk (Fagus).